hetBosBoek SarahDevos 320pxAlvast proficiat met je prachtige en leerzame boek! Ben je tevreden met 'je kind'?
Sarah: Bedankt! ik ben héél blij om te merken dat het boek doet wat ik hoopte dat het zou doen, namelijk mensen enthousiast maken om meer naar het bos te trekken en hier en daar iets meer opsteken van wat er allemaal leeft in het bos, met kleine stapjes tegelijk.

Wanneer rijpte de idee om zo'n boek te gaan samenstellen? En wat of wie gaf de noodzakelijke duw in de rug?
Sarah: het begon toen ik nog in Borgerhout woonde, in een huis met maar een kleine buitenruimte en weinig groen in de buurt. Toen ik het boek ‘Het laatste kind in het bos’ van Richard Louv las, besefte ik dat een mens dat groen echt nodig heeft, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen, en dacht ik: als ik het bos intrek, alleen of samen met man en/of dochters, doet ons dat altijd zo veel deugd, dat moet ik meer doen. Ik wilde ook niet dat mijn dochters zouden opgroeien als kinderen die echt niks van de natuur kennen.
Daarom startte ik de blog www.zondagbosdag.be, in de eerste plaats om mezelf te stimuleren om meer naar het groen te gaan, maar ik dacht ook: misschien heeft iemand anders er ook wat aan.
En toen ik in dat bos rondwandelde en hier en daar een korte natuurcursus volgde besefte ik: ik ken helemaal NIKS van dat bos. De boeken die ik vond waren ofwel héél gespecialiseerd ofwel voor kinderen. Ik wilde dus een bosboek voor beginners maken, dat zowel mooi was om naar te kijken als eenvoudig uitgelegd. En nu ben ik blij dat ook mijn dochters intussen een kool- en pimpelmees en nog veel meer uit elkaar kennen.

Hoe selecteerde je je bronnen?
Sarah: Het is eigenlijk mijn job om boeken en teksten te schrijven, dus ik wist wel wat me te doen stond. In 2016 verslond ik elke natuurgids...de boeken, niet de mensen he... die ik te pakken kreeg, en schreef de leukste, boeiendste weetjes een jaar lang op en ik kreeg ook heel veel hulp van een geweldige natuurgids: Dirk Fiers. Hij gaf me ook een massa tips op onze boswandelingen samen.
Van januari 2017 tot mei/juni heb ik alles wat ik het jaar daarvoor te weten kwam, uitgeschreven en daarna de tekeningen erbij gemaakt.

Heb je zelf een soort 'bijbel' als naslagwerk?
Sarah: Niet één favoriet, ik gebruik vooral mijn eigen boek als spiekbriefje, haha. Van die kleine Compact-gidsjes vind ik wel leuk.

Wat heeft je het meest verrast in de natuur?
Sarah: Wat een koekoeksjong doet met de eieren van zijn pleegouders. Dat ziet er gewoon verschrikkelijk uit! Je moet maar eens een filmpje van ‘cuckoo chick rejects eggs’ googelen.
Maar globaal gezien vind ik vooral de vernuftige manier waarop alles in elkaar zit in zo’n bos fantastisch. Alles heeft zijn plekje, zijn bestaansreden en alles hangt samen. Geniaal.

Besteden scholen genoeg aandacht aan fauna en flora in de directe omgeving? (en niet enkel aan de Kai-Mooks in de media)
Sarah: Dat mag voor mij gerust wat meer zijn! Ik ken klasjes die elke vrijdag, weer of geen weer, naar een bos in Ranst trekken oa ’t Speelscholeke in Deurne doet dat. Dat is geweldig! Kinderen zien in zo’n bos ook veel meer dan wat er in de opgelegde leerdoelen staat, daar zijn nog heel veel leerkansen.
Ik merk ook dat veel leerkrachten lager onderwijs heel dankbaar gebruik maken van Het Bosboek. Ik vind het ook fantastisch dat zelfs boswachters zoals Marc van Meerdaalwoud bv. of Bart van ergens in de Noorderkempen Het bosboek gebruiken als ze kinderen over de 'vloer' krijgen.

Nu, na ongeveer 5 maanden, heb je al een beter zicht op het resultaat. Waren er veel reacties?
Sarah: In december kwam er een tweede druk van het boek, dus het werd zeker opgepikt! Daar ben ik heel blij mee! En ook van die ongelofelijk fijne reacties van mensen die zeggen dat ze met het boek het bos introkken, of dat hun zoontje er gek van is. Dat is echt héél fijn.
Onlangs zei mijn eigen mama -die nooit veel op had met vogels of natuur voor zover ik weet- dat ze in haar tuin iets zag zitten. Toen heeft ze mijn boek erbij gepakt en ontdekte ze dat het een specht was. Hoe zalig is dat!

hetBosBoek cover 320pxWat was de inbreng van onze Natuurpunters Filip en Lot? En Dirk Fiers (cursus Natuurpunt)
Sarah: Met Filip en Lot had ik een heel fijn contact. Als ik een natuurvraag had, stuurden zij me meteen door naar de juiste mensen. Ook qua promo stonden we in direct contact, zij hielpen mij, ik hielp hen al eens. Natuurpunt heeft het boek ook nagelezen voor publicatie.
Zonder Dirk Fiers was het boek niet wat het nu geworden is. Zijn bijdrage was cruciaal. Hij heeft het ook meerdere keren nagelezen. Hij leerde me vooral dat je kinderen heel speels de natuur kunt laten ontdekken. Eeuwige dank!

Contacteren kinderen of volwassenen je met vragen en/of suggesties?
Sarah: Vragen: ja! Ze denken dat ik nu een expert ben - wat natuurlijk nog steeds niet zo is (lacht). Ik ken er wel een béétje meer van intussen maar ik leer nog elke dag bij.
Soms kan ik al wel eens helpen. Ik krijg vooral heel veel vragen van ’seg, we willen eens naar ergens gaan waar het rustig is, met ons tweetjes of met de kinderen erbij in Nederland of de Ardennen, heb jij een tip?’

Welke eigenschappen moet een 'natuur'-schrijver bezitten volgens jou?
Sarah: Hm… Ik beschouw mezelf niet echt als een natuurschrijver. Ik schrijf over alles! “Zo lang ik er zelf maar iets van bijleer”, is mijn motto meestal.
Ik vind het wel héél belangrijk dat ik iets bevattelijk uitleg. Als ik kan kiezen tussen een moeilijk woord of een makkelijk woord voor iets, dan kies ik altijd het makkelijke. Waarom iets moeilijker maken dan het is?

Moest je lang zoeken naar een uitgever?
Sarah: Nee. De uitgeefster bij WPG (nu terug Standaard Uitgeverij) riep meteen JAAAA, dat boek wil ik wel met je maken!
Alles ging steeds in overleg met de uitgeefster. De boekvoorstelling was ook in samenspraak en samenwerking met de uitgeverij en Natuurpunt, trouwens: eeuwige dank daarvoor aan de Natuurpunters van het Silsombos!

Wordt er een vertaling gepland?
Sarah: Dat zou mooi zijn! Maar voorlopig nog niets van geweten. Ze kunnen natuurlijk moeilijk in bv. Spanje of zo gaan publiceren, daar zijn heel andere dieren en planten allicht. Nederland was ook wel heel enthousiast, daar gaat de verkoop goed.

Een docu-reeks op TV van het boek zou ook heel mooi zijn...;
Sarah: Oh, dank u Paul! Zou ik ook heel fijn vinden haha. Ik zal maar eens werk maken van dat programmavoorstel dan. (lacht)

Wat was het allerleukste aan het hele proces van 'niets' tot 'mijn eigen boek'?
Bij dit boek was alles leuk. De teksten verzamelen, research doen in het bos zelf en vooral de tekeningen maken! De combinatie van die dingen maakte het zo ‘eigen’, denk ik. Mijn huisgenoten werden soms wel gek van de weetjes die ik de hele tijd wilde delen als we dan nog eens samen het bos introkken...

Wanneer schrijf je meestal? Een vaste planning of à l'improviste?
Sarah: Als mijn dochters op school zitten, haha. Verder ben ik een ochtendmens, dus hoe vroeger op de dag hoe beter. Ik heb ook gemerkt dat er tekendagen waren en schrijfdagen. Soms gaat het ene beter, soms het andere. ’s Middags kan ik best meer praktische dingen doen... of een middagdutje...

Het Bosboek illustratie van de vos

Vond je een evenwicht tussen gezin/copywriting/eigen product?
Sarah: Ja, dat werkt wonderwel heel goed. Soms wel eens wat doorperen als er een deadline was, maar dat heeft iedereen wel, zeker?

Heb je nog hobby's?
Sarah: Dansen bij Majoretski.... Koken en dan samen eten met een tafel vol vrienden of familie

Zou je in een bos willen wonen (plannen?)?
Sarah: Een boshuisje in de Ardennen dat is wel mijn droom! Maar daarvoor zullen er nog een paar herdrukken moeten komen (lacht). Verhuizen van Borgerhout naar Mortsel was voor mij alvast wel een goeie stap in de groene richting. Best of both worlds, vind ik hier. Ik kan alles nog met de fiets doen én ik heb al een massa vogels gespot hier in ons kleine tuintje. Perfecte combi! Misschien komt dat boshuisje er ooit nog wel eens van… Intussen blijven we heel uiteenlopende bostrips maken, ook heel plezant!

Ooit overwogen om een cursus te geven aan de hand van je boek?
Sarah: Waw, je brengt mij daar op een idee.

Met wat ben je nu bezig?
Sarah: Een boek met sappige, gekke, waanzinnige… verhalen over koningen en koninginnen van alle tijden en over heel de wereld. En dan ook workshops en lezingen rond o.a. Het bosboek voorbereiden... En nog wat dingen maar die kan ik nog niet vertellen.

 

Interview: Paul Van Iersel

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.