Dag van de Natuur Lint, jonge vrijwilligers foto Marita Van der GuchtZe besteden graag een dagje aan de natuur, worden lekker vermoeid van al dat buitenwerk, maar zijn vooral gelukkig met het bereikte resultaat in de wetenschap dat de natuur er weer een jaartje mee verder kan.

De Dag van de Natuur vindt dit jaar plaats op 18 en 19 november.

Er zijn activiteiten gepland in Mortsel, Boechout-Vremde en Lint.

Iedereen is welkom, elke helpende hand, hoe bescheiden ook, is een pluspunt.
We hopen onze enthousiaste leden en sympathisanten talrijk te mogen begroeten!

Zaterdag 18 november in Lint

In Lint nemen we de Vlinderweide flink onder handen. Ze wordt vooraf gemaaid door professionelen (van Natuurpunt uiteraard), waarnaast van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze het maaisel afvoeren om verzuring en bemesting van de bodem te voorkomen. We houden de wandelpaden vrij en snoeien ook de groeiende haag waar nodig.
Op die manier wordt onze Vlinderweide voorbereid op alweer een nieuw schitterend vlinder- en bijenseizoen!

Afspraak om twee uur ‘s middags op de grote parking op het einde van de KMO-zone Lerenveld, vlak tegenover het dansparadijs Ekkart.

Iedereen is welkom; groot en klein, elkeen vindt zeker zijn gading in één of andere activiteit.
Wie zelf over materiaal beschikt zoals een kruiwagen, een hak, een schop of een snoeischaar, mag dit zeker meebrengen.

Wij zorgen voor een verfrissend drankje en een knabbeltje. Om het dan nog niet over de gezellige sfeer te hebben ...

Meer informatie: Marita

Dag van de Natuur Lint foto Marita Van der Gucht

Zaterdag 18 november in Boechout-Vremde

Wij zoeken opnieuw helpende handen voor de Molenbeekvallei op deze mooie dag. Dan kunnen we een recent aangekocht perceel klaarmaken, zodat de natuur er weer alle kansen krijgt die ze verdient. Ondertussen zijn onze vrijwilligers al druk bezig geweest op dit stukje, maar er is nog veel te doen. We zullen verder nog een dichtgeslibd poeltje uitgraven op een ander nabijgelegen perceel, zodat onze amfibieën nog meer kansen krijgen.

We spreken af aan de kapel tien uur ’s morgens, en zullen dan samen wandelen naar ons werkgebied.
Voor de laatkomers; die kunnen langs de Broechemsesteenweg 100 voorbij Don Bosco wandelen, en dan tegenover de fruitautomaat rechts het karspoor inwandelen. Loop dit dan af tot voorbij het bordje van Natuurpunt, waar je ons zal kunnen vinden.

Stevig schoeisel of laarzen zijn noodzakelijk. Te bereiken met het openbaar vervoer, eindhalte bus 51.

Info: Fred Vanhaverbeke

DagVanDeNatuur Vremde

 

Zondag 19 november in Mortsel (Klein-Zwitserland)

Voor kern Mortsel betekent de Dag van de Natuur meestal hakhoutbeheer op de talluds van de spoorweglijn die Klein-Zwitserland doormidden snijdt (in een noordelijk en een zuidelijk deel). Dit jaarlijks werkje zijn we verplicht omdat de NMBS ons vraagt ervoor te zorgen dat (hoge) bomen geen (potentieel) gevaar zouden vormen voor de treinreizigers. Alhoewel de NMBS haar bermen meestal zelf onderhoudt, verkiezen we dit werk zelf op ons te nemen, zodat we voorkomen dat er geen kaalkap gebeurt … maar eerder een selectieve uitdunning. Ieder jaar trachten we een zone van ca. 50 à 100 meter af te werken en schuiven zo ieder jaar wat op en keren na X-aantal jaren dan terug zodat de biodiversiteit maximale kansen krijgt.
Afhankelijk van het weer en het aantal vrijwilligers worden nog andere dringende werkjes aangepakt (paden open houden, zwerfvuil opruimen, houtwallen aanleggen, …).

We komen samen om 10 uur aan Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44 te Mortsel, en op de middag houden we lunchpauze (vergeet je boterhammetjes niet).
Wie het wenst, kan ook enkel in de namiddag aansluiten (van 13 tot 16 uur) want alle helpende handjes zijn welkom.

Stevig schoeisel is geen overbodige luxe want de hellingen van de talluds langs de spoorlijn zijn steil om het hakhoutbeheer uit te voeren. Materiaal (zagen, handschoenen) leggen we voor de vrijwilligers klaar … maar heb je thuis ook een bv. een kettingzaag liggen, breng ze gerust mee.

In Hoeve Dieseghem vindt geen opendeurdag van Natuurpunt Land van Reyen plaats, wegens verbouwingswerken aan het gebouw.

Info: Mario

KZ | Dag van de Natuur 2005
KZ | Dag van de Natuur 2005

 

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.