Zaterdag 15 februari 2014 was een historisch moment voor Natuurpunt Land van Reyen. Het 20-jarig bestaan van onze Natuurpuntafdeling werd dan ook grootschalig gevierd, en de 118 aanwezigen en persmensen zullen het geweten hebben.

De Vooruit in Boechout liep al vroeg vol voor dit feestelijk gebeuren, dat startte met een onthaal in de foyer, waar al meteen hapjes en drankjes werden rondgedeeld. Ondertussen konden de aanwezigen een blik werpen op de prachtig tentoongestelde foto’s van de wedstrijd die rond dit jubileum georganiseerd was.
De eigenlijke viering startte met een “academische zitting”, waar de spits werd afgebeten door de nieuwe voorzitster van de kern Mortsel, Annelies Jacobs, met een vlotte en bijzonder interessante uiteenzetting over de functie van de Natuurpunt-website “waarnemingen.be”.
Haar betoog werd gevolgd door een toespraak van Boechouts burgemeester Koen T’Sijen, zelf al jarenlang een overtuigd Natuurpuntlid. Hij pleitte onder meer voor een goede samenwerking tussen de (gemeentelijke) overheid en onze vereniging, wat tot opmerkelijke resultaten geleid heeft in de Molenbeekvallei, maar ook op andere plekken in de gemeente. Hij wil zich in de toekomst mee inzetten om extra bos te krijgen op de grens Boechout, Hove en Mortsel. De R11bis vindt de burgemeester ook een verkeerde keuze.
Algemeen directeur van Natuurpunt Chris Steenwegen sprak zijn fierheid en appreciatie uit voor de werking van onze afdeling. Hij citeerde onder meer ons protest tegen het omstreden opzet en plannen om het verkeersinfarct rond Antwerpen te ontwarren via de R11bis en zegde zijn onvoorwaardelijke steun toe.
Vervolgens werden de “jubilarissen” gehuldigd: voorzitster Griet Lambert en haar secretaris/echtgenoot Jo, die samen kern Mortsel op de rails zetten en uitbouwden, en die nu de fakkel doorgeven aan Annelies Jacobs en Marc Verbelen. Ook Jef Haverals als inspirerende conservator van de Molenbeekvallei en zijn echtgenote Lieve werden gehuldigd. Jef voor de vele jaren als leider van het beheerteam en voor de prachtige kijkhut. Vanaf nu draagt hij de etetitel "Grondlegger natuurbehoud Molenbeekvallei". Fred Vanhaverbeke volgt hem op als nieuwe conservator van de Molenbeekvallei.
Bij dit alles mocht natuurlijk de man niet vergeten worden die de afdeling 20 jaar geleden stichtte en nog steeds voorbeeldig leidt, onze voorzitter Bert Andries, die samen met zijn partner Conny in de bloemetjes werd gezet. Hij ontving een fotoalbum met beelden uit 20 jaar geschiedenis van “zijn” afdeling.

Prachtige film

Na de pauze toonde Natuurpunter Freddy Bellis, van het AV productiehuis “De kip en het Ei” uit Lint de film die hij recent draaide over het twintigjarig bestaan van Natuurpunt Land van Reyen. Het werd een professioneel product met prachtige beelden uit onze natuurgebieden, met interviews en foto’s uit de oude doos. Iedereen krijgt iedereen de kans deze film aan te kopen. Freddy werd bedankt voor zijn belangeloze inzet en kreeg een denderend applaus.

Fotowedstrijd

Juryvoorzitter Frank Adriaensen schetste vervolgens het verloop en de uitslag van de fotowedstrijd die speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd werd, en waarop talrijke en vooral zeer waardevolle inzendingen kwamen. Eén foto van Paul De Keyzer viel zowat bij iedereen in de smaak en werd dan zowel door de jury als het publiek bekroond.

Alle genomineerden ontvingen hun eigen mooie foto in afdruk, na de tweede tentoonstelling die plaats vond tijdens de Natuurpunt Land van Reyen-Opendeurdag op 16 maart in Hoeve Dieseghem, Mortsel.


Het slotwoord was vanzelfsprekend voor voorzitter Bert Andries, die over zijn visie op de geschiedenis en vooral over de toekomstplannen werd geïnterviewd door gelegenheidspresentator Paul Van Deuren uit Lint. Nadien werd nagepraat met originele dessertjes en drankjes in de foyer.


Het organiserend feestcomité dankt graag alle aanwezigen, vrijwilligers, sprekers en fotografen zeer hartelijk voor de grote belangstelling!
We kijken nu al uit naar de volgende viering van het 25-jarig bestaan, maar eerst volgt de 21ste editie, volgend jaar in Lint.

Lees meer in de krantenartikels.

 

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.