100900-Lvr-Li DSCN0041HoornaarsnestFrederik en Rosette Simons - De Roeck ontdekten in september ‘ingepakte’ mezenkastjes in het Lachenenbos. Supergrote wespen zwermden eromheen. Ze vroegen zich af: ‘Zijn dat wel wespen? Zijn ze agressief? Zullen ze dààr blijven tijdens de winter? En de mezen dan?’ Frank Adriaensen antwoordde hen dat het ging om hoornaars, de grootste wespensoort van Europa.

Die nestelt wel vaker in nestkasten en tuinhuisjes en in holle bomen in de vrije natuur. Het hoornaarsnest is bovendien een prachtig kunstwerk. Laat in het voorjaar gebruiken de wespen rottend hout als bouwmateriaal. Dat kauwen ze fijn, waardoor een soort papiermaché voor het nest ontstaat. Meestal creëren hoornaars een nest binnen in een nestkast, maar Frederik en Rosette zagen deze keer ook nestmateriaal aan de buitenkant.

Omdat hoornaarsnesten pas gebouwd worden na het broedseizoen van de mezen, storen ze de mezen en het mezenonderzoek helemaal niet en worden ze ongemoeid gelaten in het Lachenenbos. Het nest is al verlaten tegen dat de mezen de kasten weer gebruiken als slaapplaats. In de winter worden de nestkasten wel schoongemaakt en dat is een heel karwei. Gelukkig is een hoornaarsnest aan de buitenkant niet echt weerbestendig, dat scheelt bij de schoonmaak. Hoornaars verschillen van de gewone wesp door hun grootte en hun roodbruine borst-, kop- en vleugelkleur. Het achterlijf is geel en zwart zoals bij andere wespen én ze hebben een echt mooie wespentaille. Hoornaars zijn zeker niet algemeen in Vlaanderen, aldus Frank. Ze hebben een min of meer verwaarloosd bos nodig waar oud hout blijft liggen. Hoornaars zijn ook niet zo heel agressief in vergelijking met andere wespen- en hommelsoorten.

100900-Lvr-Li DSCN0041HoornaarsnestInschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.