150420 Paddenoverzet team 320pxNa meer dan twee maanden, van begin februari tot begin april, hebben onze vrijwilligers weer elke avond het fietspad Xavier Van Rooy tussen Lint en Lier ter hoogte van het Bos van Marpingen afgespeurd naar overstekende padden, kikkers en salamanders. André, Paul, Ann en Nick wisselden de eerste avonden af, later kwamen nog Leo & Monique, Linda, Jan en Yael regelmatig een handje toesteken. Dirk deed de laatavond shift.
Van zodra er wat beweging werd genoteerd en er een kans op grotere trek werd verwacht, riepen we onze meer dan 50 helpers op om een natte hand te komen toesteken. Ook het derde leerjaar (A en B) van Mater Christi was op vrijdag 27 maart weer van de partij.

En die hulp was nodig: hoewel de weersomstandigheden dit voorjaar alles behalve optimaal verliepen voor de amfibieëntrek - meestal te koud, dan weer te droog of teveel wind – werden uiteindelijk 1531 dieren, of 970 padden, 344 kleine watersalamanders, 201 alpenwatersalamanders, 1 vinpootsalamander en 15 bruine kikkers het fietspad en de spoorweg over geholpen. Dit is een stijging met maar liefst 30% tegenover vorig jaar! De topdag was zaterdag 28 maart met meer dan 240 dieren.
De meeste fietsers en joggers hebben ook goed uitgekeken, we telden gelukkig maar 17 slachtoffers, minder dan de helft van vorig jaar.

En het heeft geholpen, de eerste week van april vonden we reeds kikkerdril en paddensnoeren in de poelen. Vermits amfibieën een essentiële schakel in het ecosysteem zijn (ze verorberen massa’s insecten en voorkomen zo mogelijke verstoringen van het biologisch evenwicht), zorgen onze vrijwilligers en helpers er mee voor dat de biodiversiteit in dit kleine stukje Boshoek op peil blijft.

Met dank aan alle vrijwilligers en helpers!

Natuurpunt Land van Reyen, Lint

150420 paddenoverzet diagram

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.