Aardhommel MVdGDe aardhommel

Op waarnemingen.be werden de eerste aardhommels van Vlaanderen in 2015 opgetekend en gefotografeerd in het natuurgebied Babbelkroonbos op 15 februari. Een primeur dus voor Natuurpunt Land van Reyen! Het terrein waar ze vlogen heeft Natuurpunt in eigendom. Onze vrijwilligers voeren tijdens de zomermaanden wekelijks beheerwerken uit in dit Ferraris-bos, om o.a. de sneeuwklokjes en hun vroege bezoekers alle kansen te geven die ze verdienen.

Tientallen koninginnen werden wakker uit hun winterslaap op deze zonnige februari-dag. Ze vonden het broodnodige voedsel op de duizenden sneeuwklokjes die er bloeiden. Hangend aan de klokjes rustten ze geregeld wat uit, ideaal om foto’s te maken.

De koningin aardhommel is 22 tot 28 mm groot, en heeft twee okergele banden op het lijfje. De achterlijfspunt is wit. Het is de eerste hommelsoort die uitvliegt in februari.
De vrouwtjes nestelen meestal ondergronds tot 1 meter diep, ook in gangen van muizen of mollen. Ze eten nectar en verzamelen stuifmeel dat ze als klompjes aan hun achterpootjes plakken. Zo vervoeren ze het voedsel naar hun nest.

Koppel gehoornde metselbij (MVdG)

Gehoornde metselbijen vliegen uit bijenhotels

De eerste gehoornde metselbijen werden gesignaleerd op de Vlinderweide aan het bijenhotel op 13 maart 2015. Deze wilde bijensoort vliegt vanaf eind februari tot half mei.

De mannetjes ‘knabbelen’ zich als eersten een weg naar buiten. Vol ongeduld vlogen ze rond de nestplaatsen, wachtend op de vrouwtjes.

De eerste vrouwtjes vlogen uit het bijenhotel ‘Natuurpunt Land van Reyen’ op 23 maart. Vrouwtjes gehoornde metselbijen hadden in 2014 dit nieuw bijenhotel ontdekt, en gretig een groot deel holle bamboo- en rietstengels tot nestplaats gekozen.
De vrouwtjes zijn 11-15 mm groot en hebben een opvallend glanzend ros achterlijf, een zwart behaarde kop en borststuk.

Twee mannetjes hoornde metselbijen groeten elkaar (MVdG)

Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes en hebben witte haren (een toefje) op de kop. Mannetjes hebben geen rosse haren op de buik en ook geen hoorntjes op de kop.

Vermits enkel de vrouwtjes zorgen voor het metselen en de nestbouw hebben mannetjes ook geen hoorntjes nodig. Vrouwtjes bouwen aparte nestcellen door na elk gelegd eitje een tussenmuurtje te metselen, gemaakt van gemengd zand en speeksel. Achteraan in de holle pijpjes legt het vrouwtje eerst vrouwelijke eitjes, en ze eindigt met een mannelijk eitje vooraan. Dan volgt een lege ruimte waarna ze de nestplaats afsluit met een dubbele laag metselspecie.

 

Vosjes in de tuin

In tuinen is ook het vosje in de vroege lente een mooie bijensoort. Het vrouwtje heeft een roestbruine lange beharing op borststuk en achterlijf, en een zwarte kop en poten. Mannetjes zijn kleiner en hebben een witte baard.

Vosje (MVdG)Deze soort vliegt van einde maart tot einde mei. Het vosje nestelt in de grond in gazons, bloemperken of bermen, en verkiest vooral bessenstruiken. Maar ze komen ook voor op krokussen in tuinen.

Een nest bevat vier tot vijf nestcellen en één vrouwtje kan tot drie nesten graven.


Op 10 maart 2015 was het een zonnige en warme dag. Dit filmpje werd aan het bijenhotel in Lint opgenomen door Natuurpunt-vrijwilliger Freddy Bellis. Geniet ervan!

Foto’s van de bouw van dit bijenhotel en het beheer door Natuurpunt Lint en vele vrijwilligers op de Vlinderweide kan je bekijken op onze Flickr-foto-albums:

Vlinderweide: De bouw van het bijenhotel (november 2013)
Vlinderweide: Dag van de Natuur november 2014
Vlinderweide: beheerwerken mei 2014
Vlinderweide op de Dag van het Park 2014
Vlinderweide: werken maart 2014

 

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.