090826-Lvr-Bo-Mbv DSC02631marcBegin 2009 namen we afscheid van Marcel Van Waerebeke als conservator. Marcel was conservator sinds 1995, met veel professionaliteit en liefde voor het vak. Hij kon de functie echter niet meer combineren met zijn werk als natuurwachter in Limburg. Het beheerteam moest dus op zoek naar een nieuwe conservator en kwam al snel terecht bij Jef Haverals. Helaas moest Jef kort na zijn aantreden een zware medische ingreep ondergaan. Er volgde een lange weg van herstel, maar intussen is Jef al maanden actief als conservator, alsof hij nooit wat anders gedaan heeft.  Een portret …

 

Jef Haverals (72) werd geboren in Boechout, in de buurt van de Melkkuip, en bracht zijn jeugd door in de Frans Segersstraat. Later trok hij met zijn vrouw Lieve naar de Rozenlaan in Vremde. Samen hebben ze drie dochters, die ondertussen voor zeven kleinkinderen zorgden. Voor de kost was hij 37 jaar lang technisch tekenaar van bruggen en andere beton- en staalconstructies. Jef was sinds de jaren zeventig ook altijd sociaal geëngageerd, als voorzitter van het groepscomité van de scoutsgroep en als vrijwilliger in de parochie en in de dorpsschool. Hij was ook een van de pioniers van Akkerwinde, de echte kiem van de Molenbeekvallei. In het begin kende Jef bijna niets van de natuur, maar zijn interesse werd gewekt toen hij ziek werd.


In die periode kwam hij te weten dat kruiden zoals moerasspirea geneeskrachtig zijn voor bepaalde aandoeningen. Hij kocht er een boekje over en volgde al in 1978 een cursus natuurgids. En zo begon het. Omdat Akkerwinde geen terreinen beheerde, deed hij zijn eerste gidservaringen op in het Zevenbergenbos in Ranst. Toen Akkerwinde opging in Natuurpunt was Jef van in het begin actief bij de opvang van groepen. Het St.-Gabriëlcollege werd zo een vaste klant. Bij een lekkere trappist hadden we een gesprek.

Rietvink: Jef, wat is nu je favoriete plekje in de Molenbeekvallei?

Jef: Ik kan niet echt één plek aanduiden, maar die oude knotwilgenrij is toch wel zeer speciaal. Die bomen zijn waarschijnlijk rond de honderdvijftig jaar oud. Ik ken ze al veertig jaar en ze zien er nog altijd hetzelfde uit. Ook de grote poel vind ik erg mooi.

Rietvink: Welke gebeurtenissen zijn je bijgebleven?

Jef: Dat het natuurgebied jaar na jaar groter wordt, vind ik fantastisch. En ook de ongebreidelde inzet van het beheerteam, elk jaar opnieuw, met een groot respect voor het werk dat Bert Andries verzet als voorzitter en als beheerteamlid.

090826-Lvr-Bo-Mbv DSC02631marc

Rietvink: Wat zijn jouw favoriete thema’s als het om de natuur gaat?

Jef: De mensen iets bijbrengen over de natuur is heel belangrijk. Daarom wil ik tijdens mijn wandelingen niet enkel de planten benoemen maar ook de verhalen erachter vertellen, verhalen over geneeskrachtige eigenschappen, anekdotes, oude gebruiken en nog veel meer. Dat blijft veel langer hangen bij de mensen. En natuurlijk moet het plezant blijven. Mensen om de oren slaan met moeilijke woorden is niets voor mij. Interesse voor de natuur overbrengen, daar gaat het om. Ondertussen is Jef als conservator een druk bezet man. Iedere week is er wel iets nieuws. Zo is hij nu bezig met de begeleiding van een natuurgids in opleiding. In februari was hij nog, samen met Bert en Frank, op stap met zesennegentig leerlingen van Regina Pacis. Dan waren het weer medewerkers van de professionele ploeg van Natuurpunt die instructies nodig hadden … Zo gaat dat altijd maar door.

We zijn Jef enorm dankbaar dat hij de zware taak van conservator op zich heeft genomen. Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste.  Jef is vooral iemand die iedereen altijd een warm hart toedraagt en ons allen veel vriendschap geeft. Dat hij deel uitmaakt van onze ploeg dat is het allerbelangrijkste!

100210-Lvr-Bo-Mbv DSC02807marc

 

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.