091029-Lvr-Bo-Mbv- DSC02645Zoals elk jaar kwamen er ook de voorbije oktobermaand weer leerlingen van het vijfde jaar van het St.-Gabriëlcollege een dagje werken in de Molenbeekvallei. Niet een tiental, zoals meestal het geval is, maar niet minder dan achttien leerlingen. In het kader van een jaarlijks zorgproject moeten de vijfdejaars elk jaar één dag werken voor een goed doel.

 

Ze moeten hun werkdag goed voorbereiden, zelf contact leggen met een vereniging, opzoekwerk verrichten en nadien een verslag schrijven. Achttien leerlingen, een grote groep. En dat betekende ook dat wij ons als beheerteam goed moesten voorbereiden. We selecteerden twee verruigde percelen. Die wilden we opruimen om het landschap open te houden en zo verder te verschralen, zoniet zou er na de verruiging verbossing optreden. En een bos willen we op die plek niet, wel een kleinschalig en open landschap. Vrijwilligers hadden vooraf met zwaar materieel de kruidlaag gemaaid en het opgeschoten hout tot aan de grond afgezaagd. De leerlingen hadden ondertussen contact gelegd en kwamen met conservator Jef Haverals een kijkje nemen op de betreffende percelen. Kwestie van de dag zelf niet verloren te lopen.

091029-Lvr-Bo-Mbv DSC02650

Op 27 oktober 2009 was het dan zover. Een dag met stralende zon en zeer milde temperaturen voor de tijd van het jaar. In de voormiddag ruimden de leerlingen met frisse moed de meander op, onder begeleiding van onze conservator. Tegen de middag hadden ze de klus geklaard en een grote stapel hout was het resultaat. De leerlingen konden daarna met smaak genieten van hun meegebrachte picknick en even uitrusten in afwachting van de volgende klus op een ander perceel. We wachtten hen daar op met kapmessen en rakels, zodat de groep ook op dat perceel beheerwerken kon uitvoeren. Er werd maaisel bij elkaar gehaald en er werd hout gekapt en weer op hopen gegooid.

Af en toe kregen de leerlingen natuurlijk ook een woordje uitleg over het werk, over de natuur om ons heen en over de werking van de vereniging. We wilden iets meer te weten komen over de drijfveren van de deelnemers en slaagden erin om er eentje af te zonderen voor een kort gesprek. Suzanne Somers, zestien jaar, vertelde ons dat ze voor het project had gekozen omdat ze de Molenbeekvallei al lang kent. Ze woont in de buurt en vroeger kwam ze geregeld in het gebied. Ze genoot er van de rustige omgeving en de mooie natuur.  Deze opdracht was voor haar een buitenkans om de natuur in haar eigen omgeving nu ook zelf mee te helpen beschermen. Verder vertrouwde ze ons toe dat ze het ook leuk vindt om af en toe eens lekker zwaar werk te verrichten en dat ze altijd tot rust komt in een groene omgeving.

Als afscheid hebben we de hele groep namens het beheerteam van harte bedankt voor alle inspanningen. We hopen hen nog terug te zien op onze andere activiteiten. Van de jongeren kregen we nog een applaus als dank voor de begeleiding, waarna ze moe maar tevreden naar huis fietsten.

 

091029-Lvr-Bo-Mbv- DSC02645

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.