Molenbeekvallei 2015 breedzicht 770px

2015… het lijkt al een beetje tot de geschiedenis te behoren, maar het is wel prettig om nog even terug te kijken naar wat er allemaal gebeurde in de Molenbeekvallei. Sommige zaken lijken al verrassend lang geleden, en andere pas gisteren... Veel mensen bezoeken en genieten steeds meer in Molenbeekvallei! Tijdens onze begeleide seizoens- en aangevraagde wandelingen zien we voortdurend meer nieuwe bezoekers. Een selectie, met tussen haakjes het aantal deelnemers: winterwandeling (75), lentewandeling (60), Natuurpunt De Wielewaal (45), herfstwandeling (20), wandeling met Groen (50), De Stappe (50) en VMPA (8). Ook ‘Boechout Wandelt’ liet onze vallei ten volle ontdekken en doorkruiste ze zelfs twee keer met ruim 800 enthousiastelingen! Natuurlijk zijn er ook wandelaars die op eigen houtje een bezoekje brengen, uitkijkend naar een ijsvogel, ree, solitaire bijen of gewoon om te komen genieten en een frisse neus te halen zo dicht tegen de grootstad.

Molenbeekvallei 2015 wandelaars 2Besluit: de Molenbeekvallei ontvangt jaarlijks meer dan DUIZEND bezoekers, waarvan een groot aantal wandelaars regelmatig nog eens terugkomen. Waarvoor onze grote dank!

Stevie al ontmoet?

In 2015 vond het Natuur.Praatcafé plaats in Hoeve Dieseghem, waar naarstig werd uitgekeken naar nieuwe enthousiastelingen om onze groep vrijwilligers aan te vullen. Stevie gaf zich op, en we zijn enorm blij met haar komst: een aangename en intelligente dame. Ondertussen haalde ze het diploma natuurgids én is ze bovendien voor een tweede keer mama geworden. Een dubbele proficiat!

Veel minder prettig was het vandalisme, meermaals in en rond de Molenbeekse kijkhut. Gelukkig is dit nu verleden tijd, maar het heeft het beheerteam wel enkele nachten laten wakker liggen.

Nieuwe aankopen

Molenbeekvallei 2015 landschapDrie terreinen werden verworven door aankoop, verspreid over de vallei, waarvan één in het dalhoofd, en met het bijkomend aspect dat dit perceel aan de openbare weg ligt. Een primeur voor ons gebied, het is er nu al een mooi hooilandje. Verder verschralen dus door maaien met afvoer, is hier de boodschap. Daardoor wordt dit gebiedje soortenrijker en een nieuw ‘El Dorado’ voor vlinders en wilde bijen, ...
Een ander nieuw perceel ligt dan weer ideaal voor een nieuw te bebossen gebied met inheemse boomsoorten. Het derde nieuw aangekocht terrein was al volledig ‘omsingeld’ door de gebieden van Natuurpunt, bijna zoals een laatste stukje in een puzzel. Hier is het voorbije jaar ontzettend veel werk verzet door vele vrijwilligers en zeker ook op de Dag van de Natuur 2015 (We haalden de krant! Zie onze website bij persartikelen). Tonnen afval zijn ondertussen afgevoerd, illegale constructies afgebroken en afgevoerd en het potentieel van dit mooi puzzelstukje is nu al zichtbaar grandioos.
Verder werden ook de “gewone” beheerstaken uitgevoerd, zoals het maaibeheer door de professionele Natuurpuntploeg en de runderen Aubracs. Ook hakhoutbeheer werd voortgezet in de natuurverbindingen.

Reeën

Veel reeën werden gespot in 2015 in ons valleigebied. De kans om oog in oog te staan met deze zoogdieren tijdens een wandeling wordt dus steeds groter. Velen onder jullie hebben deze prettige ervaring zeker al mogen ondervinden. Maar helaas moeten we ook melden dat drie dieren werden aangereden op plaatsen rondom. De gemeente heeft op de Smeendijk ondertussen het gekende verkeersbord A27 geplaatst om autobestuurders aan te manen voorzichtig te rijden. Dus graag traag aan 30 km/uur! Zijraampje open en geniet, van de frisse lucht en het geluid van de vogels. Niemand wil daar een ree op z’n motorkap hebben, toch?

Samenwerking met het Sint-Gabriëlcollege

Blij zijn we ook met de jarenlange samenwerking met het Sint-Gabriëlcollege Boechout waarbij leerlingen van het vijfde jaar wetenschappen kunnen kiezen om een zorgwerkdag te komen uitvoeren in onze vallei. Hierbij wordt steeds veel en nuttig werk verzet en we zien telkens weer dat dit ook een prettige ervaring voor alle deelnemers oplevert, zowel voor de Natuurpunt-begeleiders, als voor de leerlingen zelf. Leerlingen van het laatste jaar voeren dan weer heuse onderzoeksprojecten uit in het kader van de vakoverschrijdende eindterm “onderzoekscompetentie”. Thema’s van de uitgevoerde projecten in de Molenbeekvallei: analyse waterkwaliteit met focus op een specifieke poel, een hazelwormenproject opstarten met golfplaten (zie verder in deze Rietvink) en het waterbergende vermogen van de Molenbeekvallei berekenen. Ook voor 2016 zijn er weeral pittige nieuwe opdrachten afgesproken.

Gloednieuw Sportpark Sneppenbos

Natuurlijk ook zeer belangrijk en in het oog springend, achter het voormalige Bulka terrein, nu “Sportpark Sneppenbos” genoemd, hebben we een grootschalige natuurherinrichting uitgevoerd. Er werd een nieuwe amfibiepoel uitgegraven en een kijkwand gezet met nieuw aangeplant streekeigen groen rondom, die het voor kijklustigen mogelijk maakt om de vele soorten te kunnen ontdekken en fotograferen, zonder te storen. Een wandelweg, deels knuppelpad, zal voorjaar 2016 nog afgewerkt worden. De reeën vinden de amfibiepoel alvast zeer handig om hun dorst te lessen. Duizenden pootafdrukken zijn hiervan het bewijs.

We hopen iedereen natuurlijk ook in 2016 weer massaal te mogen verwelkomen op één van onze wandelingen om al deze verwezenlijkingen te komen ontdekken. Jullie zijn van harte welkom! Alvast tot de lentewandeling?

Tekst: Marc Broeckx
Foto’s: Jens Broeckx

Molenbeekvallei 2015 kijkwand

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.