Tot onze grote droefenis moeten we jullie het overlijden melden van Jef Haverals.

Jef Haverhals

Jef overleed thuis één dag na zijn 80ste verjaardag aan de gevolgen van een moedig gedragen ziekte omringd door zijn familie.

Jef was van 2008 tot 2013 conservator van de Molenbeekvallei in Vremde. Hij was een begenadigd natuurgids en tot voor kort nog actief in het beheerteam. Met zijn charisma en humor kneedde hij het beheerteam tot een hechte vriendengroep. Zijn roots bij de scouts zullen daar wel voor iets tussen zitten.

Voor zijn Natuurpunttijd was Jef onder andere ook actief binnen de parochie. Hij ontwierp en bouwde mee de eerste kerststal aan de kerk van Vremde. Hij was ook een familieman. Zijn Lieve en zijn drie dochters waren zijn oogappels, waar hij steeds voor klaar stond.

Lang voor Natuurpunt bestond en het toenmalige vzw Natuurreservaten nog maar van de Molenbeekvallei had gehoord, was Jef samen met zijn boezemvriend Marcel Leemans al actief in de vallei. Met de natuurwerkgroep Akkerwinde brachten ze toen reeds alle natuurwaarden van de Molenbeekvallei in kaart.
In 2002 fuseerde de werkgroep met Natuurreservaten Land van Reyen. Meteen beschikten we over een vergaderlokaal en konden we met de eerste aankopen in de vallei de droom van Marcel en Jef waarmaken door de natuur veilig te stellen en te ontwikkelen. De Molenbeekvallei is ondertussen uitgegroeid tot een natuurgebied van regionaal belang.

Ook in het Zevenbergenbos in Ranst was Jef een graag geziene gast.

Jefs interesses gingen vooral uit naar planten, insecten en gallen. We kunnen gerust stellen dat hij in de Molenbeekvallei elk plantje wist staan, op naam kon brengen en er als natuurgids nog heel wat cultuurhistorische gebruiken kon bij vertellen ook.

Als conservator was Jef de coördinator van de bouw van de kijkhut aan de Abdijweg. Hij tekende plannetjes en volgde de werken op de voet. Zijn Lieve heeft hem die periode weinig thuis gezien. Hij ontwierp ook de kijkwand in het dalhoofd van de Molenbeekvallei die onlangs plechtig werd ingehuldigd.

We kunnen gerust stellen dat Jef de grondlegger van het natuurbehoud in de Molenbeekvallei is. We zijn verheugd dat we met Natuurpunt zijn droom van een mooi natuurgebied mee hebben kunnen realiseren.

Jef Haverhals in de Molenbeekvallei

Op zijn tachtigste verjaardag, één dag voor zijn overleden, dicteerde hij nog volgend gedichtje:

Wanneer ik ’s avonds
nog te velde trek
en het gouden zonlicht nog schijnt;
wiegende grassen
hun kleurenpallet nog tonen
en de buizerd nog even
met zijn vleugels wenkt,
dan zeg ik dank
O, Heer, voor deze mooie dag!

We zullen je missen, Jef!
We wensen de familie en al zijn dierbaren veel sterkte.

Bert Andries


Lees ook:


Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.