Natuurpunt Land van Reyen nodigt je uit op een voorstelling van het ambitieus ontwikkelings- en natuurproject van Boechoutenaar Werner Sels in Burkina Faso.


Vrijdag 25 maart, 20u Theater Vooruit, Sint Bavoplein 17, Boechout
Sprekers:

  • Werner Sels: oprichter Ondernemers Zonder grenzen
  • Koen De Smet: Ingenieur van het project in Burkina Faso
  • Koen T’Sijen: burgemeester van Boechout-Vremde

 

Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) is een ngo, in 2007 opgericht door Werner Sels uit Boechout. Het Kyoto-protocol vraagt respect voor het milieu door een globale CO2 -vermindering.
OZG trekt dit door naar respect voor werknemers en respect voor het continent Afrika. Sahel Brukina Faso: het veld voor bezaaing
OZG is erop gericht de ontwikkelingskansen te verhogen door het ondernemerschap en dus ook de werkgelegenheid in Afrika te stimuleren.

OZG steunt ook de ontwikkelingslanden om de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen. In Afrika realiseert OZG met agro-bebossing een win-win-win-situatie voor de donateur, de lokale gemeenschap en het milieu. OZG plant er bomen die resulteren in tewerkstelling, onderwijs, welvaart, voedsel en gezondheid voor lokale bevolkingsgroepen in o.a. Burkina Faso en Mali. 

De nieuwe bossen die OZG in het seizoen 2015-2016 inzaait in de Sahel van Burkina Faso fixeren 120.000 ton CO2. Bouli’s (grote waterreservoirs) zorgen voor een constante watervoorraad.
Honderden Burkinabezen werken nu in de bos- en landbouwsector, hebben voedselgarantie en zijn nauw bij de projecten betrokken.

Het veld na bezaaing met de medewerkersEen deel van de meeropbrengst wordt geïnvesteerd in onderwijs voor volwassenen en kinderen. Zo is er sinds 2011 onder meer de landbouwschool ‘Le Clima’.

Op 14 februari 2012 werd OZG in Burkina Faso uitgeroepen tot “pionier van de Sahel” omdat ze de allereerste organisatie ter wereld is die er in slaagde om Clean Development Mechanism-herbebossing te realiseren in de Sahel.

Begin december 2015 besprak Werner Sels de klimaatproblematiek met Jos Delbeke, Directeur Generaal EU voor klimaat, in het kader van de klimaattop in Parijs. Werner maakte daarbij nogal wat indruk met de realisaties van OZG op het terrein.

Ook de Keizer van West-Afrika, en hoogste morele gezagdrager van het Mossie Volk, Moro Naaba vond bij OZG de oplossing voor de braindrain en vluchtelingenstroom vanuit Burkina Faso. De keizer van West-Afrika is een groot wielerfanaat. Veldrijder Sven Nys schonk graag zijn kampioenentrui aan OZG, als perfecte introductie voor OZG bij de keizer.GvA keizer Moro Naaba Ondernemres Zonder Grenzen

Kortom een avond om niet te missen!

Vrijdag 25 maart, 20u Theater Vooruit, Sint Bavoplein 17, Boechout
Inkom: 3 euro voor leden van Natuurpunt, 5 eur voor niet-leden.
Info: Bert Andries Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.