Zoals elk jaar verscherpen leerlingen van de Sint-Gabriëlschool hun wetenschappelijke kennis met onderzoeken in de natuur van de streek. Dit jaar hadden ze zeker een boeiend studie-object.

Toen het nieuwe schooljaar aanbrak, werd ons ook een nieuwe uitdaging aangeboden: ‘onderzoekscompetentie wetenschappen’. Onze keuze was snel gemaakt. Wij zouden de hazelwormpopulatie in de Molenbeekvallei onderzoeken. Het was een spannend project, een primeur. Nog nooit eerder had het Sint-Gabriëlcollege samengewerkt met Natuurpunt om de hazelwormen in de Molenbeekvallei in kaart te brengen.

Gekleed in regenkledij en hoge botten trokken we in september 2015 samen met onze leerkracht Arne Taillieu en conservator Fred Vanhaverbeke de Molenbeekvallei in. We hebben door middel van twaalf platenkoppels (houten plaatjes en golfplaatjes) het aantal ongewervelde en gewervelde organismen, dat zich onder de platen bevond, geïnventariseerd. Onze speciale aandacht ging natuurlijk uit naar hazelwormen. Dat laatste was echter niet zo succesvol. We hebben slechts één keer een hazelworm gespot, een fascinerend en prachtig dier.

Om de vijf à zes dagen zijn we de plaatjes gaan controleren, maar na de eerste keer hadden we dus geen succes meer. We vermoeden dat een week met kouder weer de oorzaak was voor een vervroegde winterslaap van de hazelwormen. Het was, spijtig genoeg, een eerder ongunstige periode (september 2015 - december 2015) om dit onderzoek uit te voeren, maar we zijn toch heel blij dat we een hazelworm gezien hebben !

We willen Fred Vanhaverbeke en Frank Adriaensen van Natuurpunt bedanken om ons deze unieke kans te geven. We bewonderen hun passie voor natuur en waarderen hun gedrevenheid om dit gebied in stand te houden.

Dank ook voor de logistieke ondersteuning en de goede begeleiding. Tenslotte willen we ook het Sint-Gabriëlcollege bedanken voor deze kans.
Ellen Broeckx, Frederik Holtappels & Jolien Celis , leerlingen van het 6e jaar wetenschappen – Sint-Gabriëlcollege Boechout

 

Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.