Gemeente Boechout wilt een groot bijenhotel plaatsen ter hoogte van de spoorwegovergang aan het Speelbos in de Alexander Franckstraat. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor onze groene oren! Maar het werd nog leuker toen ze de hulp vroegen van de inwoners van de gemeente bij de bouw van het hotel.

Uitleg van Joeri Cortens, van Natuurpunt Mechelen
Uitleg van Joeri Cortens, van Natuurpunt Mechelen
Dus deze enthousiaste Vremdenaar schreef zich in en ging zaterdag 27 september mee aan de slag. Op de gemeentewerf verzamelden alle vrijwilligers, waaronder onze Boechoutse Schepen voor Milieu Mik Renders, om er onder de deskundige leiding van Joeri Cortens, van Natuurpunt Mechelen, een lap op te geven.

Joeri overliep eerst wat we precies zouden gaan doen en gaf hierbij veel praktische tips om de kans op succes te vergroten wanneer we het achteraf thuis zelf nog eens wilden proberen. Het bouwen van een insectenhotel is enorm leuk en het is zeker een aanrader om samen met je (klein)kinderen te doen, maar het is ook heel belangrijk om het juist aan te pakken. Een goed gebouwd en correct geplaatst insectenhotel zal sowieso gasten aantrekken en kan met gemak 15 jaar dienst doen. Dus: informeer je en neem je tijd!

Zo is het bijvoorbeeld ideaal om het hotel op een plaats te hangen met zoveel mogelijk zonlicht en liefst zo weinig mogelijk (slag)regen. Want geef toe; zo’n warm, droog nestje klinkt toch net iets aantrekkelijker?

Ga na of je hotelgasten binnen een straal van 300m voldoende bloemen en bijvriendelijke planten* kunnen vinden. Hoe dichter, hoe liever.

groter materiaal
groter materiaal

Het hotel wordt samengesteld uit verschillende, grote, vierkante bakken die langs één kan gesloten zijn en die elk op hun eigen manier worden ingericht voor de verschillende hotelgasten. Want hoewel men het meestal heeft over een bijenhotel verduidelijkte Joeri dat het hotel ook vele andere insecten zou aantrekken, zoals solitaire wespen en hommels. Maar aangezien de algemene sympathie voor de bij groter is wordt er in de communicatie vooral daarop gefocust. Een lepe marketingtruc dus.
Ook andere insecten uit de tuin zullen hun intrek nemen, zoals oorwormen en spinnen, maar zij hebben meer dan voldoende schuilplekken. Terwijl een hotel voor bijen, hommels en wespen echt een meerwaarde biedt. Momenteel staan 56% van de Vlaamse en Nederlandse bijensoorten op de rode lijst** en deze worden met uitsterven bedreigd. Ook een relatief klein hotelletje op het terras van je appartement kan helpen het verschil te maken!

In één van de bakken komen droge houtblokken, met schors en al, waarin we eerst gaatjes boren van 3 tot 8mm. Hiermee simuleren we de gaatjes die torren maken. De houtblokken worden allemaal ongeveer even hoog afgezaagd (op basis van de diepte van de bak) en we klemmen ze in de bak vast met stukjes bamboe en riet dat we op diezelfde hoogte hebben afgeknipt. Hier letten we er op dat we het hout niet helemaal doorboren en dat we knopen in de bamboe naar de achterkant van de bak plaatsen. Bijen kruipen achterwaarts in deze gaatjes en tunnels tot ze een ‘muurtje’ voelen. Vanaf daar nemen ze hun lichaam als meeteenheid en kruipen de tunnel weer uit waarbij ze op hun maat telkens een bevrucht (voor een vrouwtjesbij) of onbevrucht (voor een mannetjesbij) eitje achterlaten en een muurtje bouwen, voorzien van stuifmeel en nectar voor hun kleine spruit. De bij kan zelf kiezen of ze het eitje bevrucht. Handig! De mannetjesbij komt namelijk eerder uit dan de vrouwtjesbij. Zij wachten de vrouwtjes op terwijl die rustig hun tijd nemen tot het meest geschikte moment wanneer het lekker warm is en al hun favoriete bloemen en planten in bloei staan. Laten we ons niet verliezen in vergelijkingen met de mens…
Een tweede bak vullen de kinderen helemaal met bamboe. Zo mooi!

de kinderen aan het werk
de kinderen aan het werk

In een andere bak plaatsen we een paar omgekeerde terracotta bloempotjes met afwateringsgat. De potjes hebben we eerst gevuld met een handjevol dorre bladeren. Dit worden nestkastjes voor hommels. Rond de potjes vullen we de bak met een dikke laag van de leemzand-kalk mix (waarvan 1/10 tot 1/8 kalk) die de kinderen hebben gemengd. Een vettig boeltje! In deze grond kunnen de insecten dan zelf een holletje graven. Dit doen we omdat er een groot tekort is aan vrije grond voor insecten nu er zoveel geasfalteerd en verhard is.

Zo kan je de bakken op verschillende manieren vullen en eigen ontwerp bedenken met leuke accenten. Met ecologische verf kan je zelfs kleine, kleurrijke versieringen aanbrengen (nooit volledige oppervlakken overschilderen). Of je kan er kleine plantjes in verwerken, zoals de semper vivum of rotsplantjes die weinig onderhoud vragen.

Ben je bang dat vogels je hotel komen afbreken om met het materiaal hun eigen nestje te maken? Dan kan je volièregaas voor de compartimenten of kamers van je hotel plaatsen. Zorg ervoor dat de gaatjes van het gaas ongeveer 12mm in diameter zijn. Ook handig om bijvoorbeeld droge dennenappels op hun plaats te houden.

Doordat er in Vlaanderen en Nederland 350 soorten solitaire bijen- en 600 solitaire wespensoorten zijn, waarvan ongeveer 1/6 gebruikt maakt van dit soort insectenhotels, wordt het hotel het hele jaar door bewoond. Ze hebben allemaal hun eigen moment om uit te komen of in te nestelen. Daarom is het eigenlijk geen optie om je hotel schoon te maken of onderdelen te vervangen. De insecten zorgen voor hun eigen onderhoud. Beschouw het maar alsof er een bordje ‘niet storen’ aan de deur hangt. Als je het toch wilt verplaatsen doe je dit best tussen oktober en november. Het plaatsen van een nieuw hotel gebeurt best aan het begin van de lente. Zo vlak voor het hoogseizoen, de zomer, zie je al snel resultaat.

Twijfel je nog om zelf een insectenhotel te bouwen? Weet dan dat solitaire insecten veel minder snel zullen steken. Ze beschermen geen koningin en moeten alleen voor zichzelf uitkijken. Dus ze zullen ook alleen aanvallen (steken) als ze zich echt bedreigd voelen.
Bovendien is het gif van een bij maar voorzien op het verdoven van bijvoorbeeld een bladluis. Dus op het prikje na heb je daar als stoere mens weinig last van.

Bedankt voor de fijne, leerrijke workshop, Joeri!
Nu is het uitkijken naar de plaatsing van het Boechoutse insectenhotel, voorzien in het voorjaar. Een mooi initiatief van de gemeente dat hopelijk snel gevolgd wordt door het ondertekenen van het bijencharter***!

de kinderen aan het werk
finaal resultaat
groter materiaal
de trotse vrijwillige bouwers
Uitleg van Joeri Cortens, van Natuurpunt Mechelen
klein materiaal
 • de kinderen aan het werk
 • finaal resultaat
 • groter materiaal
 • de trotse vrijwillige bouwers
 • Uitleg van Joeri Cortens, van Natuurpunt Mechelen
 • klein materiaal
 •  

  Deel deze pagina via:
  Inschrijven nieuwsbrief
  Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
  captcha 
  Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
  Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
  Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
  captcha 
  Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
  Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.