- Gepubliceerd: 08 oktober 2023 08 oktober 2023
- Hits: 222 222
In het kader van het Boomweekend op 17, 18 en 19 november nodigen de gemeente Boechout en Natuurpunt Land van Reyen inwoners, scholen, jeugdbewegingen en alle andere sympathisanten uit om samen een nieuw bos aan te planten in het brongebied van de Molenbeekvallei. De Molenbeekbron wordt beheerd door Natuurpunt Land van Reyen, beheerteam Molenbeekvallei.
De creatie van dit jonge bos kadert in een ruimere samenwerking met onder andere de Bosgroep Antwerpse Gordel, die de aanplant zal plannen, coördineren en uitvoeren. Regionaal Landschap Rivierenland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van recreatieve natuurelementen en de aanleg van een poel in het toekomstige bosgebied. De werking ‘Natuur en landschap in de Zuidrand’ onder coördinatie van de provincie Antwerpen brengt de vele partners dan weer bij elkaar.
En ten slotte ben jij er natuurlijk: houd dat weekend een uurtje of twee vrij en kom een boompje planten!
Bomencharter
De aanplanting kadert in het Bomencharter dat de gemeente Boechout in maart 2020 ondertekende. Via dat charter engageren steden en gemeenten zich om extra bomen te planten op hun grondgebied. Een onderdeel van het Bomencharter is de telling van het aantal geplante bomen per gemeente; alle bomen die vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 december 2024 geplant worden, worden in die telling opgenomen.
Wil je graag weten hoeveel nieuwe bomen er al werden geplant in jouw gemeente? Of wil je die nieuwe boom in je tuin graag laten meetellen? Neem dan een kijkje op de website www.bosteller.be.
In 2021 werd er al een bos van ongeveer anderhalve hectare aangeplant in het gebied van de Molenbeekbron. De bebossing werd gesubsidieerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en deels gesponsord door Partago via het Klimaatbossenfonds van BOS+. Ook Aquafin nam deel aan de plantactie, als deel van hun engagement voor de ‘Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit’.
Voor de aankoop van het tweede deel haalde de gemeente Boechout in het voorjaar van 2023 een belangrijke subsidie van de Vlaamse overheid binnen. Tijdens het Boomweekend op 17, 18 en 19 november gaan we daarom nog eens vijfduizend bomen extra aanplanten (ongeveer drieënhalve hectare).
Een en ander kadert in het grotere plaatje van het regeerakkoord. Uiterlijk tegen 2030 wil de Vlaamse overheid tienduizend hectare bijkomend bos aanleggen. Daarvan wil men vierduizend hectare realiseren tegen 2024. Een ‘Bosalliantie’ zag het licht met alle betrokken Vlaamse overheden, provincies, gemeenten en het middenveld (BOS+, Natuurpunt, Bosgroepen, Landelijk Vlaanderen, Regionale Landschappen), en lanceerde een nieuwe campagne onder het motto ‘Meer bos voor Vlaanderen!’. Hierbij dus alvast vijf hectare in Boechout.
Green Deal
Maar, als we nog een beetje meer uitzoomen, komen we uit op het Europese beleidsniveau en de fameuze Green Deal. De Bosteller is immers niet alleen een initiatief van ‘Meer bos voor Vlaanderen!’, maar maakt ook deel uit van de ‘3 Miljard Bomen’-campagne van de Europese Commissie. Als onderdeel van de Green Deal en de Europese biodiversiteitsstrategie wordt gestreefd naar het planten van drie miljard extra bomen tegen 2030. Grofweg komt het erop neer dat de bosuitbreiding van de periode 2005 tot 2020 verdubbelt. Het Europese bosareaal zal daarmee uitbreiden met ongeveer anderhalve procent.
Deze drie miljard bomen zijn nieuwe aanplantingen, dus geen herbebossingen en compensaties. In die zin is deze Europese bomenteller een-op-een gelinkt met de bomen die nu bijgeplant worden in Vlaanderen. De EU-bosstrategie moet bijdragen aan de verwezenlijking van een duurzame en klimaatneutrale economie tegen 2050, waarbij ‘het herstel, de veerkracht en de adequate bescherming van alle ecosystemen worden gewaarborgd’. Dit maakt deel uit van het pakket ‘Fit for 55’, met als hoofddoel om de netto‑uitstoot van broeikasgassen tussen nu en 2030 met ten minste 55 procent te verminderen. Bossen leggen immers grote hoeveelheden koolstof vast. Naast koolstofopslag leveren bossen nog heel wat andere ‘ecosysteemdiensten’, zoals waterberging, luchtzuivering, verkoeling en erosiebestrijding. ‘De bosstrategie van de EU wordt uitgestippeld aan het begin van in hoog tempo versnellende klimaat- en biodiversiteitscrises. Het volgende decennium is cruciaal’, luidt het. ‘Het welslagen van deze transitie vereist grotere, gezondere en meer diverse bossen dan nu het geval is, met name voor koolstofopslag en -vastlegging, vermindering van de gevolgen van luchtverontreiniging voor de menselijke gezondheid en het tot staan brengen van het verlies van habitats en soorten.’ Of zoals Hans Bruyninckx, Mortselaar en uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap, dit voorjaar nog schreef: ‘De visie van de Europese Green Deal zal de komende decennia meer vastberadenheid vergen voor de uitvoering ervan dan in de afgelopen vier jaar nodig was om de deal op te stellen en wettelijk vast te leggen.’
Nu jij
De Bosalliantie realiseert zelf zoveel mogelijk nieuw bos, maar staat je ook met raad en daad bij in jouw eigen bebossingsproject. Ook als privé-eigenaar van een stuk(je) grond kun je nu met steun van de Vlaamse overheid je eigen bos creëren. Heb je je bos of boom al geplant? Meld het en doe de teller omhoog gaan. Of kom tijdens het Bosweekend een handje helpen in het brongebied van de Molenbeek en draag zo – vastberaden – je boompje bij in het grotere geheel.
Meer info:
www.boechout.be/wonen-en-milieu/groen-en-natuur/bomenteller
https://pers.vlm.be/meer-bos-voor-vlaanderen
Tekst: Anja Wijffels
Foto's Frank Adriaensen, Anja Wijffels