Waarnemingen in Land van Reyen

Wat is waarnemingen.be?

Mortsel, telpost Mortsel-Zigeuner
Mortsel, telpost Mortsel-Zigeuner
De website www.waarnemingen.be omvat een database waarop alle natuurwaarnemingen in België worden verzameld. Er worden waarnemingen ingevoerd van allerlei soortgroepen, zoals vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen, vlinders, libellen, overige geleedpotigen, vissen, weekdieren, paddenstoelen, mossen/korstmossen en overige planten. 

Wie kan op waarnemingen.be?

Iedereen die wil, kan zich gratis als gebruiker registreren op waarnemingen.be door een account aan te maken. Over heel België zijn momenteel meer dan 17.000 gebruikers actief. In totaal voerden ze samen reeds meer dan 10 miljoen waarnemingen in! Deze waarnemingen zijn voor alle bezoekers van de website gratis raadpleegbaar. Op die manier kan iedereen een overzicht krijgen van de aanwezige biodiversiteit in ons land.

Hoe werkt waarnemingen.be lokaal?

Waarnemen

Voor verschillende regio's van ons land bestaat een apart platform voor lokale waarnemingen. Het overzicht van de regio van onze afdeling Natuurpunt Land van Reyen, vind je op landvanreyen.waarnemingen.be. Deze website is volledig geïntegreerd in de database van waarnemingen.be, en werkt met dezelfde gebruikersaccounts.

Er zijn ook apps voor op jouw mobieltje waarmee je op het terrein snel & gemakkelijk jouw waarneming kunt ingeven.
Hoe dit en meer te doen, lees je uitvoerig op de Natuurpunt-site over Waarnemingen.

Wie onderhoudt landvanreyen.waarnemingen.be?

Het systeem van waarnemingen.be wordt onderhouden door een groep moderators of admins. Een aantal admins werken op nationaal niveau. Ook op lokaal niveau zijn mensen actief om de database te beheren. Voor Natuurpunt Land van Reyen, werden in 2013 de biologen Annelies Jacobs en Stijn Baeten aangesteld als regiomoderators of admins. Deze admins volgen alle ingevoerde waarnemingen voor de regio Boechout/Vremde, Mortsel en Lint op. Samen voerden ze reeds vele duizenden waarnemingen in voor Natuurpunt Land van Reyen. Een systeem van controle garandeert de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ingevoerde waarnemingen. Daarnaast houden de admins toezicht op de lokale zeldzaamheidstatus van verschillende soorten. De admins krijgen op basis van landvanreyen.waarnemingen.be een erg precies overzicht van de lokale biodiversiteit.

Wat zijn de toepassingen van waarnemingen.be?

De database van waarnemingen.be biedt een waaier aan mogelijkheden voor studie, educatie, beheer en beleid inzake natuur. Het is een erg belangrijk medium om inzicht te krijgen in wat leeft en beweegt, zowel lokaal als nationaal. Op die manier kunnen gemakkelijk verspreidingskaarten van soorten worden opgemaakt. Ook is het mogelijk via projecten zoals bijvoorbeeld het Nachtvlindermeetnet, trends in aantallen van soorten na te gaan. Waarnemingen.be biedt een vinger aan de pols voor beheerders en beleidsmakers, bij het opstellen van o.a. beheerplannen.

Voorbeeld uit Waarnemingen: verspreidingskaart van Steenuil (A. noctua) in Boechout:

SteenuilB

 

Contact regiomoderators

Annelies Jacobs

Stijn Baeten

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.