Resulaat van de Grote Vlindertelling 2020

Van 4 tot 26 juli 2020 was er De Grote Vlindertelling van Natuurpunt. Ondanks het wisselvallig weer noteerden we een recordaantal tellingen: 22.192 tellingen in 7.380 tuinen.

Lees meer...

Hoe gaat het met de vlinders in Vlaanderen?

29 jaar vlindertellingen langs 105 vaste routes in Vlaanderen leren dat we geen eenduidig antwoord kunnen geven op de vraag: 'hoe gaat het met de vlinders?' Er zijn namelijk grote verschillen van soort tot soort. Vijf bosgebonden vlinders gaan bijvoorbeeld vooruit. maar bij de graslandvlinders ziet de evolutie er slecht uit.

Lees meer op de site van Natuurpunt

Pijstaart-nachtvlinders

Je kan het hele jaar rond nachtvlinders bewonderen. In de herfst laat de familie van de ‘uilen’ zich zeker opmerken met hun vele vertegenwoordigers, terwijl het aantal soorten in de winter erg beperkt is. Het echte seizoen start in het voorjaar met ondermeer de ‘pijlstaarten’

Lees meer...

Zeldzame iepenpage duikt op in het Babbelkroonbos

Tijdens de beheerswerken aan het Babbelkroonbos ontdekten de vrijwilligers een zeldzame vlinder, met name een iepenpage. Nog nooit eerder werd deze soort hier opgemerkt.

Lees meer...

Opvallend veel vlinders

We hebben eindelijk nog eens een Belgische herfst: erg wisselvallig, en met veel paddenstoelen. Maar ook veel vlinders! Iemand telde in zijn tuin tot 71 exemplaren van de soort atalanta.

Annelies legt uit hoe dit komt

Unieke sprinkhaan in Mortsel waargenomen

zorrosprinkhaan foto Annelies Jacobs
Van eind augustus tot kort hoorden we nabij de spoorwegtalud een scherp geluid van een dier(tje). Wellicht van een sprinkhaan maar geen specimen dat we normaliter in onze streek twaarnemen. Met enkele kenners op zoek werd de lustige zanger gevonden: het bleek een zorrosprinkhaan te zijn, voor de eerste keer in België waargenomen!

Lees meer

Resultaat van de Grote Vlindertelling 2019

Dit was het eerste jaar dat de jaarlijkse vlindertelling over meerdere weken kon gebeuren. Daardoor worden de weerschommelingen beter afgevlakt. Maar de warmte en droogte drukken hun stempel op de vlinderpopulatie.

Lees meer...

Tienjarig actieplan voor wilde bijen

VosjeInterregionale projectpartners SAPOLL in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk hebben met natuurbeschermers een ambitieus actieplan ontwikkeld voor wilde bestuivers: wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. Dit plan bestaat uit 35 acties die uitgevoerd zullen worden over een periode van 10 jaar (2019-2029).

Lees meer

Resultaat van tellingen VlinderWeekend juli 2018

Natuurpunt nodigde iedereen uit om in het week-end van 28 en 29 juli vlinders te tellen. Op 30 juli 2018 waren er al 4.531 inzendingen met ... het koolwitje als meest getelde soort.

Bekijk de top 10

Resultaat van tellingen VlinderWeekend aug. 2017


Natuurpunt nodigde iedereen uit om in het week-end van 5 augustus vlinders te tellen. Er waren 6.000 inzendingen met als uitslag ... Atalanta als meest getelde soort en dit voor het derde jaar op rij. Maar er is wel een duidelijk verschil met vorige jaren.

Lees in het kort ...

Gefragmenteerd maaibeheer

Op onze terreinen zal je af en toe vrijwilligers zien maaien met zeis of grasmachine. Als je het raar vindt dat ze plekken ongemoeid laten, dan wordt misschien het principe van "sinus"maaien toegepast! De insectenvereniging uit Nederland past een andere methode toe, het visgraatmodel. Ook hier met hetzelfde doel: ondanks het maaien zo veel mogelijk insecten en ander klein gedierte behouden.

Lees meer over maaibeheer van graslanden

Resultaat van tellingen VlinderWeekend aug. 2016

Natuurpunt nodigde iedereen uit om op 7 & 8 augustus vlinders te tellen. Niet alleen het aantal inzendingen was beduidend minder dan vorige jaar maar ook het aantal getelde vlinders per tuin was lager dan voorheen. 2016 geldt zeker als een matig vlinderjaar. Voor het tweede jaar op rij is Atalanta de meest getelde soort.

Bekijk de uitslag ...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.