Het Bos van Marpingen, is het enige bos op Lints grondgebied. De overige bossen (Lachenenbos, Babbelkroonbos) liggen net over de gemeentegrens met Lier.
Het Bos van Marpingen is een zomereikenbos met als ondergrond hazelaar en lijsterbes. De voorjaarsflora omvat o.m. dalkruid, sneeuwklokje en salomonszegel. Specht, boomklever en bosuil voelen zich hier thuis. De aandachtige wandelaar kan misschien zelfs een hazelworm waarnemen.
Langs de noordzijde van het bos stroomt de Lauwerijkbeek. Deze beek mondt als Lachenenbeek uit in de Nete.
Wegens de rijke voorjaarsflora is het Bos van Marpingen beschermd als VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) en als habitatrichtlijngebied in het Europees Natura 2000 netwerk.
In het voorjaar trekken honderden amfibieën vanuit het bos richting poelen in het speelbos aan Luitersheide. Sinds 2014 organiseert Natuurpunt Land van Reyen een padden-, salamander- en kikkeroverzet aan het fietspad en de spoorweg.
Natuurpunt Land van Reyen organiseert om de twee maanden, telkens op de eerste zaterdag van de pare maanden, ook een zwerfvuilactie langs het fietspad en in het bos. Het opgehaalde zwerfvuil wordt gesorteerd door Natuurpunt, en verwerkt door de gemeente.
Op 21 juli 2009 werd het bos getroffen door een hevige storm, waardoor heel wat zomereiken sneuvelden. In samenspraak met de eigenaar, het OCMW van Lier, besloot het Agentschap voor Natuur en Bos om 225 eiken te vellen. Die ingreep zou opnieuw open ruimte moeten creëren voor een verjongd bos.
Een kraai gepakt! Hoe kan je het hem kwalijk nemen? Het zit in zijn genen, hij stamt immers af van de wolf, een uitstekende jager. Veel in het wild levende dieren bekijken de hond dan ook als een roofdier, waarvoor gevlucht moet worden.
Lees meer
Het bos van Marpingen, in de volksmond ook het Kapellekensbos genoemd, is het enige bos op Lints grondgebied. De overige bossen (Lachenenbos, Babbelkroonbos) liggen net over de gemeentegrens met Lier.Het bos van Marpingen is een zomereikenbos met als ondergrond hazelaar en lijsterbes. De voorjaarsflora omvat o.m. dalkruid, sneeuwklokje en salomonszegel. Specht, boomklever en bosuil voelen zich…
Lees meer