landvanreyen.eu in nieuw kleedje

Een nieuwe lente, een nieuwe look!

Sinds 15 maart staat een volledig vernieuwde versie van de site van Natuurpunt Land van Reyen online. Eigentijds, overzichtelijk, actueel, makkelijk raadpleegbaar ook vanuit tablet of smartphone. Je vindt er informatie over onze activiteiten, waarnemingen, natuurgebieden, actuele dossiers, persartikels, geschiedenis, wie we zijn en zoveel meer.

Lees meer...

E-Petitie: 'Geef kinderen de toekomst die ze verdienen'

140320-LVR 7958 futurechildren 1 180-90Graag jullie aandacht voor volgende Europese petitie ivm de klimaatwijziging:

http://www.avaaz.org/nl/eu_2030_climate_main/?czHJNab

Teken de petitie en steun de boodschap:

Lees meer...

Beschrijving Bos van Marpingen

Het bos van Marpingen, in de volksmond ook het Kapellekensbos genoemd, is het enige bos op Lints grondgebied. De overige bossen (Lachenenbos, Babbelkroonbos) liggen net over de gemeentegrens met Lier.
Het bos van Marpingen is een zomereikenbos met als ondergrond hazelaar en lijsterbes. De voorjaarsflora omvat o.m. dalkruid, sneeuwklokje en salomonszegel. Specht, boomklever en bosuil voelen zich hier thuis. De aandachtige wandelaar kan misschien een hazelworm waarnemen. Langs de noordzijde van het bos stroomt de Lauwerijkbeek. Deze beek mondt als Lachenenbeek uit in de Nete.
Wegens zijn rijke voorjaarsflora is het Bos van Marpingen beschermd als VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) en als habitatrichtlijngebied in het Europees Natura 2000 netwerk.
Natuurpunt Land van Reyen organiseert om de twee maanden, telkens op de eerste zaterdag van de pare maanden, een zwerfvuilactie langs het fietspad en in het bos. Het opgehaalde zwerfvuil wordt verwerkt door de gemeente.
Op 21 juli 2009 werd het bos getroffen door een hevige storm, waardoor heel wat zomereiken sneuvelden. In samenspraak met de eigenaar, het OCMW van Lier, besloot het Agentschap voor Natuur en Bos om 225 eiken te vellen. Die ingreep zou opnieuw open ruimte moeten creëren voor een verjongd bos.

Gazet van Hove | Interview met voorzitter Bert Andries op 15 februari 2014

De geschiedenis van Natuurpunt Land van Reyen leest als een roman, met vele personages en nog meer locaties en boeiende gebeurtenissen (we kunnen die hier vanavond niet allemaal opsommen, jullie vinden een mooie samenvatting van de geschiedenis op onze website –zeker eens een kijkje nemen – je zal versteld staan van de realisaties). De auteur, tevens hoofdrolspeler van deze roman is niemand minder dan onze voorzitter Bert Andries.

Dit hoofdpersonage is vanavond vanzelfsprekend bij ons. Wij gaan hem kort aan de tand voelen over het wel en wee van 20 jaar geschiedenis, en we kijken samen met hem naar de gedroomde toekomst.

Lees meer...

Gazet van Hove | Natuurpunt Land van Reyen vierde feest

De afdeling van Natuurpunt Land van Reyen vierde op zaterdag 15 februari jl. zijn 20 jarig bestaan in theater Vooruit in Boechout. Er waren een goede 150 aanwezigen – waaronder de burgemeesters van Boechout (Koen T’Sijen) en Mortsel (Erik Broeckx) en nog enkele mandatarissen uit de regio – die eerst werden vergast op enkele drankjes en hapjes en een fototentoonstelling, muzikaal omlijst door een jazzcombo.

Lees meer...

Dag van de Natuur 2013

Zoals elk jaar konden we op de Dag van de Natuur in de Molenbeekvallei weer een beroep doen op de hulp van de catechesegroepen uit Hove en Boechout.
Van harte dank voor de gepresteerde arbeid!

Paddenoverzet in Lint

Na een geslaagde test vorig jaar start onze werkgroep in Lint een georganiseerde overzetactie voor amfibieën aan het fietspad Xavier Van Rooy ter hoogte van het Bos van Marpingen. Tussen februari en april zullen meer dan 1000 dieren de overzet wagen naar de amfibieënpoelen in het speelbos aan de overzijde van de spoorweg Kontich-Lier. Spijtig genoeg sneuvelen heel wat diertjes onder de banden van fietsers, brommers en ook door de luchtverplaatsing onder een trein.

Wil je een handje toesteken en misschien iets meer leren over deze bijzondere dieren, stuur dan een mailtje naar ..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We houden je dan op de hoogte van de voorbereidingen en geven je een seintje wanneer de overzetactie effectief start.

Meer info kan je vinden op www.paddenoverzet.be .

Nick Schryvers, werkgroep Lint van Natuurpunt Land van Reyen, 03 455 86 84

Marcel nam afscheid van zijn Molenbeekvallei. Of toch weer niet, of niet helemaal.

Marcel nam afscheid als conservator maar zal zich in de toekomst blijven inzetten voor het beheer van de Molenbeekvallei.

Lees meer...

april 2012 | Massaal protest tegen plannen R11Bis

Honderden manifestanten stapten zondag op in de protestactie van R11Mis, van Wilrijk naar Mortsel. De boodschap aan het adres van de Vlaamse Regering was glashelder: “Geen ondergrondse autosnelweg in Mortsel.En behoud van de berm. Wij willen een leefbare buurt.”

Lees meer...

Verbindingsweg N10 - R11

3 varianten voor de verbindingsweg tussen de R11 (Mortsel) en de N10 (Borsbeek)

Jeugd en wijkcomités bestrijden R11bis-tunnel

Alle Mortselse jeugdverenigingen, Natuurpunt Land van Reyen en de wijk- en buurtcomités van het Forum R11mis komen op zondag 15 april samen voor een protestwandeling tegen de snelwegtunnel R11bis.

Lees meer...

Red de Berm(bis): We gaan ervoor!

Beknopt overzicht van wat er in het najaar van 2011 gebeurde. Het is goed om de uitgangspunten van het MASTERPLAN 2020 even onder de loep te nemen: “Het Masterplan Mobiliteit Antwerpen 2020 is opgesteld door het Vlaams Gewest met als doelstellingen:

- Het garanderen van de bereikbaarheid van stad en haven
- Het verhogen van de verkeersveiligheid
- Het herstellen van de leefbaarheid

Lees meer...

Deel dit via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in!